Jordvarmeanlæg

Den langtidsholdbare investering i klimaet og i dit hus, der tjener sig selv hjem på sigt.
Varmt brugsvand
Centralvarme

Hvad er et jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg omdanner solens varme fra jorden under din græsplæne til varme og varmt brugsvand inde i dit hus. Anlægget består af en varmepumpe som står inde i huset, og nogle jordvarmeslanger, der er er gravet ned i jorden på grunden. Jordvarme egner sig til huse med et vandbåret centralvarmesystem som f.eks. gulvvarme eller radiatorer, og kan fuldt ud erstatte naturgas, olie- eller pillefyr som husets primære varmeløsning – endda med store besparelser på varmeregningen.

  • Et jordvarmeanlæg får energi fra en jordvarmeslange, der i de fleste tilfælde graves ned i græsplænen i en dybde på ca. 1 meter – hvor der er frostfrit og en konstant temperatur på 4-5°C. I slangen løber en frostsikker væske, der opvarmes af jorden. Væsken løber ind i huset til varmepumpens fordamper og omdannes til damp. I den proces udvindes der energi, der føres videre til en kondensator og senere til en kompressor, der øger tryk og temperatur for at aflevere energien til centralvarmeanlægget. Når væsken har afgivet sin varme til systemet i varmepumpen, er temperaturen på væsken faldet med 3-4 grader og løber tilbage i slangen ude i jorden. Her gentages processen, væsken opvarmes igen og kredsen sluttes.

Omkostninger ved jordvarme

Varme fra jorden i haven er en af naturens gratis goder. Du skal kun bruge den energimængde, der skal til for at drive varmepumpen. Til gengæld giver jordvarme 3-5 gange så meget energi igen. Varmeløsningen er omkostningsfuld at etablere, men tjenes hjem på 5-10 år og gør, at dit hus formodentlig stiger i værdi. Derfor kan det ses som en langtidsholdbar investering i klimaet og i dit hus, der sikrer en fast lav varmeudgift og meget lave vedligeholdelsesudgifter.

Du kan desuden i de fleste tilfælde søge Energistyrelsen om tilskud til et jordvarmeanlæg. Læs mere om det her.

Eksempel på besparelse for villa på 100-150 m2

Oliefyr Jordvarme
Forbrug 2.500 liter olie 5.263 kWh
Pris 10 kr. pr. liter 1,25 kr. pr. kWh
Årligt varmeforbrug i kr. 25.000 kr. 6.578,90 kr.
Årlig besparelse

18.421 kr.

MDL. besparelse 1.535 kr.
Tilbagebetalingstid 5 år og 1 md.

Desværre kan du opleve, at Beregneren ikke virker på din computer, mobil eller tablet. Vi arbejder på at løse de tekniske udfordringer så hurtigt som muligt. Vi beklager ulejligheden.

3 fordele ved at vælge jordvarme

Store besparelser i varmeudgift

Du sparer op til 50-60 % på varmeregningen sammenlignet med olie- eller gasfyr. Og helt op til 75 % sammenlignet med elvarme. Anlægget udnytter jordens passive varme, som er gratis og bæredygtigt, og har desuden stort set ingen vedligeholdelsesomkostninger.

Langtidsholdbar investering

Dit jordvarmeanlæg sikrer en fast, lav varmeregning langt ud i fremtiden – selvom energipriserne stiger. Derfor kan det på sigt være med til at øge værdien af dit hus, at der er nedlagt jordvarme på grunden.

Miljøvenligt valg

Et jordvarmeanlæg bruger solens varme i jorden til at varme dit hus og brugsvand op. Det betyder, at det bruger en miljøvenlig ressource og fuldt erstatter fossile brændstoffer som olie, kul og gas. Anlægget kan endda holde huset varmt i minusgrader, og er derfor også en holdbar løsning i det danske klima.

3 overvejelser før du vælger jordvarme

Stiller pladskrav

Jordvarme kræver plads i haven, og derfor er det ikke en løsning, der er egnet til alle husejere. F.eks. kræver en 6kW varmepumpe normalt 360 m² plads i haven. Derudover kan indedelen også fylde noget inde i dit hus, men som regel findes der en model, der er plads til i netop dit fyrrum, kælder eller bryggers.

Dyrt at etablere

Et jordvarmeanlæg er forholdsvist dyrt at etablere, og det kan tage op mod ti år, før investeringen er tjent ind. Til gengæld er der store besparelser, og endda fortjenester, at hente på længere sigt.

Papirarbejde ved etablering

Der er lidt forarbejde forbundet med jordvarme. Du skal nemlig have tilladelse hos kommunen til at etablere et jordvarmeanlæg i din have. Efterfølgende skal du anmelde det til BBR-registret og give besked til dit forsikringsselskab.

accordion question mark

Hvad så nu?

Er du nået hertil, har du måske allerede gjort dig nogle tanker om din nye varmeløsning. Men er der noget, du mangler at overveje? Her har vi samlet en række spørgsmål og svar, der kan lede dig lidt på vej.

Du kan også bruge vores beregningsværktøj, for at få et overblik over besparelse og installation, og blive kontaktet af to certificerede VE-installatører med uforpligtende tilbud.